Welke regels hangen er rondom het gebruik van een e-sigaret?

Welke regels hangen er rondom het gebruik van een e-sigaret?
Hoewel de esigaretten zeker wordt toegestaan, komen er toch een aantal belangrijke regels om de hoek kijken voor de gebruikers ervan. Ten eerste is het belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar geen e-sigaret mogen kopen of gebruiken. De e-sigaret staat bekend als de elektrische sigaret waarbij de roker waterdamp inademt met of geheel zonder nicotine. Er gelden regels voor de verkoop, het gebruik en de kwaliteit van de e-sigaret. In deze blog lees je meer over de mogelijkheden van de e-sigaret in combinatie met de wetten en regelgeving die omtrent dit onderwerp vastliggen.

Valt de e-sigaret onder de wetgeving over rookvrije gebieden?
Ja. De e-sigaret wordt hetzelfde behandelt als de reguliere sigaret. Al in 2009 werd in de wet vastgelegd dat je de e-sigaret, zowel met of zonder nicotine, niet op plaatsen mag gebruiken waar ook een rookverbod geldt. Je mag de e-sigaret dus niet gebruiken in openbare gebouwen, op je werk, in het openbaar vervoer, cafés, restaurants en op scholen. Je mag de e-sigaret alleen gebruiken waar je met de reguliere sigaret ook terecht kunt. De dampen van een elektrische sigaret vallen op alle rookvrije plaatsen onder de normale tabakswetgeving.

Aan welke regels moet jij je houden als je een e-sigaret rookt?
Mensen onder de 18 jaar mogen geen e-sigaret kopen of roken. Daarnaast moet iedere elektrische sigaret aan belangrijke veiligheidseisen voldoen. De bekendere merken ondergaan strenge kwaliteitscontroles en worden streng in de gaten gehouden. De navulverpakking van de e-sigaret mét nicotine erin verwerkt mag maximaal 10 ml per verpakking bezitten. De navulverpakkingen zonder nicotine mogen in grotere verpakkingen worden verkocht. De verpakking van de e-sigaret moet waarschuwingen bevatten zodat je op de gevolgen van het gebruik van nicotine wordt gewezen als je het koopt.

Verder mag er geen reclame gemaakt worden voor de e-sigaret en de bijbehorende e-liquids. Er komt in 2020 een akkoord op het verbod op e-liquids met fruitsmaken en andere smaken. Er mogen vanaf dat moment alleen e-liquids met tabaksmaak worden verkocht. In sommige landen in de wereld zijn e-sigaretten geheel verboden, dus zoek van tevoren op of je vakantieland de e-sigaret toestaat of niet. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe zit het met de e-sigaret op het terras?
In de buitenlucht mag je de e-sigaret vaak wel gebruiken. Wanneer je op een zomerse dag op het terras zit, kun je dus gerust een trekje van de e-sigaret nemen. Eigenlijk kun je overal waar je regulier mag roken, ook met de e-sigaret terecht. Toch is het een goed idee om de bediening van het terras waar je zit naar hun huisregels te vragen. Sommige horecagelegenheden verbieden het gebruik van sigaretten of de e-sigaret op hun terras. Wanneer dat het geval is, dien jij je aan die huisregels te houden. Vaak zie je al snel genoeg of er asbakken op de tafeltjes op het terras staan. Is dat het geval? Dan kun je gerust je e-sigaret tevoorschijn halen.

Mag je de e-sigaret in de auto gebruiken?
Ja en nee. Is de auto van jou en gebruikt verder niemand de auto behalve jijzelf en je eigen gezin? Dan mag je de e-sigaret wel gebruiken. Is de auto een gedeelde auto van de zaak en dienen je collega's er ook mee te rijden? Dan is het niet toegestaan om een e-sigaret in die auto te gebruiken. Let er dus wel op of de auto van je werkgever is en als onderdeel van je werkplek wordt gezien. Zo ja? Dan valt de e-sigaret onder het rookverbod en kun je deze niet zomaar gebruiken.

Zie ook: stadionfakkel